top of page

Ster van de week: Everly Brothers

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hen. En op zondagnamiddag tussen 14 en 15 uur draaien wij hun grootste hits.

Amerikaans duo bestaande uit de broers Don en Phil Everly, een begrip in de geschiedenis van rock & roll. De Everly Brothers scoorden tussen 1957 en 1984 maar liefst dertien Top 10-hits.


Don Everly werd op 1 februari 1937 als Isaac Donald Everly geboren, zijn broertje Phil Everly op 19 januari 1939. Ze zijn de zonen van Ike Everly en Margaret Embry, twee countrymuzikanten die hun kinderen van jongs af aan vertrouwd maakten met muziek. In 1945 kreeg hun vader een baan bij een plaatselijk radiostation. Binnen de kortste keren trad de hele familie Everly op in vaders’ radioshow. Don is dan pas acht jaar oud en Phil nog maar zes. Op aanraden van hun moeder verruilden de tieners Don en Phil het platteland voor de grote stad. Eenmaal in Nashville leidde een ontmoeting met Chet Atkins tot het eerste plaatje van Don en Phil. Als de Everly Brothers namen zij in 1956 het liedje 'Keep A Lovin’ Me' op, maar de single werd geen succes. Dat gebeurde wel met de volgende single 'Bye Bye Love'. Daarna volgde een serie van grote hits, waaronder 'Wake Up Little Susie', 'All I Have To Do Is Dream', 'Bird Dog', 'Till I Kissed You', 'Let It Be Me' en het door Roy Orbison geschreven 'Claudette'. In 1960 sloten de Everly Brothers een platencontract met Warner Bros Records. Het eerste succes voor hun nieuwe platenmaatschappij liet niet lang op zich wachten. Met het door henzelf geschreven 'Cathy’s Clown' scoorden de Everly Brothers in het voorjaar van 1960 hun derde Amerikaanse nummer 1-hit. Meer hits volgden, waaronder 'Lucille', 'Ebony Eyes', 'Crying In The Rain', 'That’ll Be The Day', 'Price Of Love' en 'Temptation'. Daarna ging het bergaf met hen. Belangrijke reden hiervoor was de levensstijl van Don Everly, die het vanwege zijn drank- en drugsverslaving vaak liet afweten. In 1973 was Phil Everly het zat en verbrak hij de muzikale relatie met zijn broer Don.

Na de dood van hun vader Ike kwam het in 1983 tot een onverwachte verzoening tussen beide broers. De Everly Brothers gaven een paar geweldige reünieconcerten. Later hadden ze nog een wereldwijde hit met 'On The Wings Of A Nightingale', dat speciaal voor hen werd geschreven door Paul McCartney. Op 3 januari 2014 overleed Phil Everly op 74-jarige leeftijd als gevolg van aandoeningen aan zijn luchtwegen. Vorig jaar, op 21 augustus, overleed Don Everly op 84-jarige leeftijd.

Bron: Wikipedia, NPO

bottom of page