top of page

Ster van de week: Dolly Parton

Op 19 januari wordt zij 78 jaar. En wij kronen haar bovendien tot onze 'Ster van de Week'.

Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar langskomen.

Dolly Parton werd op 19 januari 1946 geboren in Sevierville, Tennessee. Van jongs af aan was ze gek op de gospels en spirituals die in de kerk werden gezongen. Op negenjarige leeftijd trad zij voor het eerst op in een radioshow, waar ze een countryliedje zong. In 1958 ontmoette zij Johnny Cash die haar aanraadde naar niets of niemand te luisteren en vooral haar hart te volgen. Dat deed Dolly. Na het afronden van haar middelbare school, vertrok ze naar Nashville met maar één doel voor ogen: een beroemd countryzangeres worden.


In 1965 bracht Dolly Parton haar eerste plaatje uit, maat 'Happy Happy Birthday Baby' deed vrijwel niets. Twee jaar later scoorde ze met het nummer 'Dumb Blonde' haar eerste countryhitje. De single behaalde een 24ste plaats in de Amerikaanse countrycharts.


Eind 1967 werd Dolly Parton gevraagd Norma Jean te vervangen in The Porter Wagoner Show, een wekelijks tv-programma van countryster Porter Wagoner. Binnen enkele maanden was Dolly dé ster van de show, die behalve eigen countryliedjes ook duetten zong met Wagoner. Nadat Dolly in 1974 een Amerikaanse nummer 1-hit scoorde met het schitterende 'Jolene' verliet zij The Porter Wagoner Show. Als afscheid schreef Dolly het liedje 'I Will Always Love You', waarmee zij eerst zelf een wereldhit scoorde waarna Whitney Houston dat succes nog eens herhaald in de jaren negentig.


Vanaf 1974 stond Dolly Parton vrijwel constant met een liedje in de Amerikaanse countrylijsten genoteerd. Veel liedjes werden wereldhits zoals 'Here You Come Again' – waarmee zij in 1977 haar eerste Grammy Award won – en '9 To 5', het liedje dat Dolly in 1980 schreef voor de gelijknamige film waarin zij haar acteerdebuut maakte.


Na het succes van 'I Will Always Love You' volgde de ballade 'You Are' in 1983. Nog datzelfde jaar was zij bijzonder succesvol met Kenny Rogers, met wie ze met het door de Bee Gees geschreven duet 'Islands In The Stream' een wereldhit scoorde. In 1986 opende Dolly haar eerste eigen pretpark Dollywood in Pigeon Force, Tennessee.


In 2008 bracht zij haar eerste album uit op haar eigen platenmaatschappij Dolly Records en beleefd de door haar geschreven 9 To 5: The Musical z’n première in Los Angeles.


Naast zingen en acteren, zet zij zich met hart en ziel in voor de Dollywood Foundation, een stichting die verwaarloosde kinderen ondersteunt. Zo worden via deze stichting jaarlijks 2,5 miljoen studie- en kinderboeken geschonken aan arme scholieren.


Bron: Wikipedia, NPO

Comments


bottom of page