Ster van de week: Dalida


Deze week staan we stil bij het overlijden van Dalida. In de nacht van 2 op 3 mei 1987 stapte ze uit het leven. Ze werd onsterfelijk met liedjes als 'Gigi l'amoroso' of 'Paroles, Paroles' en is tot op vandaag een rolmodel voor Franse artiesten. Zij is dan ook onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag om de 2 uur een nummer van haar. En op zaterdagnamiddag tussen 15 en 16 uur hoor je haar grootste hits.


Ze werd in 1933 als Iolanda Cristina Gigliotti geboren in de Egyptische hoofdstad Caïro. in 1954 werd ze gekroond tot miss Egypte en mocht ze in films meespelen.


De jonge vrouw droomde van Parijs en op het einde van datzelfde verhuisde ze naar Parijs. Ze kreeg echter geen kansen voor filmrollen, maar gelukkig kon ze ook goed zingen. Ze veranderde haar naam in de artiestennaam Dalida en werd in een mum van tijd één van de populairste zangeres van de Fransen.


Dalida wordt nog altijd gezien als één van de meest invloedrijke Franse artiesten van de vorige eeuw, samen met Edith Piaf. Tijdens haar carrière heeft ze meer dan 1.000 liedjes opgenomen in tien talen en heeft ze zo'n 120 miljoen platen verkocht. Ze liet legendarische zalen als de Olympia in Parijs meermaals vollopen.

Dat ze ruim 30 jaar meedraaide, had Dalida te danken aan haar continue zoektocht naar vernieuwing en verandering. Zo had Dalida in 1975 met 'J'attendrai' de eerste Franse discohit te pakken Dé grootste hit van Dalida is en blijft echter 'Gigi l'amoroso', een lied van bijna 8 minuten over een Napolitaanse vrouwenverslinder die naar Amerika vertrekt om een carrière uit te bouwen, maar er grandioos mislukt en met hangende pootjes terugkeert naar zijn Italiaanse geboortedorp. Gigi haalde de nummer 1 plaats in liefst 12 landen.


Het leven van Dalida werd gekenmerkt door innige vriendschappen en liefdes met verschillende mannen. Maar drie mannen zijn bijzonder bepalend geweest voor haar leven: Lucien Morisse, Luigi Tenco en Richard Chanfray. Alle drie stapten ze uit het leven. De drie sterfgevallen grepen Dalida erg aan. Maar vooral die van Luigi Tenco in 1967 werd ook de zangeres bijna fataal. Verteerd door verdriet probeerde ze een maand later ook de hand aan zichzelf te slaan, in een hotel in Parijs.

Op het podium stond Dalida altijd in de schijnwerpers. Maar thuis in haar appartement in Montmartre voelde ze zich eenzaam: geen man, geen kinderen. In 'Je veux mourir sur scène' zong Dalida dat ze haar eigen dood wil kiezen. Dat deed ze ook in de nacht van 2 op 3 mei 1987. Voor haar fans en intimi schreef ze een afscheidsboodschap neer. "La vie m'est insupportable, pardonnez-moi" (Het leven is me ondraaglijk, vergeef me).


Bron: Wikipedia, VRT