top of page

Ster van de week: Björn Ulvaeus (ABBA)

Deze week, op maandag 25 april, is Björn Ulvaeus jarig. Hij wordt 77 jaar. We hebben ABBA dan ook gekroond tot onze ster(ren) van de week. Heel de week hoor je regelmatig een nummer van hen langskomen.

Björn Ulvaeus werd geboren in Göteborg in een muzikaal gezin. Om in 1963 te kunnen deelnemen aan een talentenjacht op de Zweedse radio, schreef zijn moeder hen in onder de naam The West Bay Singers. Het radio-optreden viel onmiddellijk in de smaak bij platenproducent Bernt Bernhag die hen in contact bracht met zijn collega Stig Anderson. Deze laatste nam de vierkoppige band mee naar Stockholm waar hij hen onder de naam Hootennay Singers liet tekenen voor zijn platenlabel.

In 1965 vatte Björn zijn studies handelsrecht aan die hij later ook zou voltooien.

In 1968 bracht hij zijn eerste solo-single 'Raring' uit, de Zweedse versie van de internationale hit 'Honey'.


In de zomer van 1969 leerde Björn tijdens de opnames van een televisieshow Agnetha Fältskog kennen. Kort daarna waren ze verloofd. Ze trouwden op 6 juli 1971. Samen met Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad vormden ze het uitermate succesvolle ABBA. In 1980 scheidden Björn en Agnetha, maar de band bleef bestaan tot 1982.


Na het uiteenvallen van ABBA, bleven Björn en Benny samenwerken. Zij creëerden samen de musicals 'Chess' en 'Mamma Mia!'


Bron: Wikipedia


bottom of page