top of page

Ster van de week: Billy Joel

Op 9 mei wordt Billy Joel 75 jaar. We hebben hem ook gekroond tot onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van hem.


Billy Joel werd op 9 mei 1949 geboren in The Bronx in New York. Zijn vader is een klassieke pianist die zijn zoon op zeer jonge leeftijd piano leert spelen. Op school werd hij daarvoor vreselijk. Vandaar dat hij op twaalfjarige leeftijd boksles nam. Hij groeide uit tot een verdienstelijk amateurbokser. Wanneer hij tijdens een bokswedstrijd zijn neus brak, besloot hij om het boksen te laten voor wat het was en stortte hij zich op de muziek.

In 1971 bracht Billy Joel zijn eerste soloalbum Cold Spring Harbour uit. Deze plaat flopte. Billy verhuisde naar Los Angeles en speelde onder de naam Bill Martin in allerlei bars en clubs. De ervaringen die hij daar opdeed, verwerkte hij in het nummer 'Piano Man', zijn eerste grote hit in Amerika. Het is dan 1973 en Billy heeft net een nieuw platencontract getekend bij Columbia Records.

Gedreven door heimwee keerde hij terug naar New York. Daar nam hij met enkele leden van de band van Elton John zijn album Turnstiles op. De plaat bevat de ballad 'James' waarmee hij in de zomer van 1976 zijn eerste hit in Vlaanderen wist te scoren. De grote doorbraak kwam in 1977 wanneer Billy Joel zijn soloalbum The Stranger uitbracht, met daarop de hits 'Just The Way You Are' en 'She’s Always A Woman'. Het album leverde ook twee Grammy Awards op, eentje voor Record Of The Year en één voor Song Of The Year.


Het succes van The Stranger kreeg een vervolg met succesvolle albums als 52nd Street (1979), Glass Houses (1980) en The Nylon Curtain (1982). Ook het album An Innocent Man uit 1983, met daarop de wereldhits 'Tell Her About It' en Uptown Girl, werd een groot succes. 10 jaar later haalde zijn album River Of Dreams de eerste plaats van de Amerikaanse albumcharts. Met het gospelachtige titelstuk scoorde Billy een gigantische wereldhit. Het was zijn laatste grote hit.


Bron: Wikipedia, NPO



bottom of page