top of page

Ster van de week: Agnetha Fältskog

Op 5 april wordt Agnetha Fältskog 73 jaar. We hebben haar ook gekroond tot onze ster van de week. Heel de week hoor je overdag regelmatig een nummer van haar en van ABBA.

Agnetha Fältskog groeide op als eerste van twee dochters van Knut Ingvar Fältskog en Birgit Johansson. Als kind gaf ze al snel blijk van haar bijzonder muzikaal talent. Tijdens haar eerste publieke optreden op 6-jarige leeftijd zong ze het zelf gecomponeerde liedje Två små troll (twee kleine trolletjes). In 1958 begon ze pianolessen te volgen en sloot ze zich aan bij het plaatselijke kerkkoor. In 1960 vormde ze samen met haar vriendinnen het trio The Cambers, waarmee ze optrad op lokale podia. De Amerikaanse zangeres Connie Francis was haar grote voorbeeld.


De breuk met haar vriendje inspireerde haar om zelf het liedje Jag var så kär ('Ik was zo verliefd') te schrijven. Het was haar eerste single en daarmee oogstte ze zoveel succes dat haar zangtalent niet langer onopgemerkt bleef in de nationale media. In 1967 werd ze ontdekt door de Zweedse rocklegende Little Gerhard. Na enige aarzeling tekende ze als 17-jarige een contract bij CBS Records. Op 28 januari 1968 werd Jag var så kär met meer dan 80.000 verkochte singles een nummer-1-hit in de Zweedse hitparade

Via de baas van haar platenmaatschappij ontmoette Agnetha Fältskog in 1969 de Duitser Dieter Zimmermann. Ze verloofden zich en Zimmermann wierp zich op als haar producer. Maar omdat het door hem aangeboden Duitstalige schlagerrepertoire haar niet beviel, werd de samenwerking snel stopgezet. Ze verbrak de verloving en keerde terug naar Zweden.


In 1970 scoorde ze met Om tårar vore guld ('Als tranen goud waren') opnieuw een gigantische hit in Zweden. Na de uitgave van haar derde album verloofde ze zich met Björn Ulvaeus.

In 1972 bereikte Fältskogs solocarrière een hoogtepunt. Ze speelde de hoofdrol in de musical Jesus Christ Superstar, die zij deelde met de sterk op haar gelijkende Titti Sjöblom. Het nummer Vart ska min kärlek föra ('Waarheen zal mijn liefde leiden'; oorspronkelijke versie: I don't know how to love him) uit de musical bereikte de top 10. In 1972 startte ze samen met haar echtgenoot en het koppel Benny Andersson en Anni-Frid Lyngstad een band met de naam Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. In 1973 namen ze de naam ABBA aan en het jaar daarop kwam hun internationale doorbraak toen ze met Waterloo het Eurovisiesongfestival wonnen.


Nadat ze in 1979 scheidde van Björn en in 1981 ook het huwelijk van Benny en Frida op de klippen liep, besloot de band in 1983 om een pauze in te lassen. Deze pauze leek het einde van de band, totdat in 2018 de band aankondigde dat er nieuwe muziek was opgenomen. In 2021 is het volledige album Voyage uitgebracht met 10 nieuwe nummers, dit heeft 40 jaar geduurd na hun laatste album The Visitors.


Begin jaren 80 scoorde ze enkele solohits waaronder 'Never Again', 'The Heat Is On', 'Wrap Your Arms Around Me' en 'I Won't Let You Go'. Agnetha Fältskog maakte in 1988 een niet echt gelukte comeback. In 2003 dook de zangeres na 16 jaar de studio weer in.

In de jaren '90 leidde de blonde zangeres een teruggetrokken bestaan. De nieuwe cd My Colouring Book verscheen in 2004. Op 63-jarige leeftijd bracht Agnetha in 2013 haar nieuwe album A uit. De eerste single was 'When You Really Loved Someone'.


Bron: Wikipediaコメント


bottom of page