top of page

9 november

1968 - 'Red Red Wine' van Peter Tetteroo kwam binnen op 25 in de Nederlandse Top 40. Het is een compositie van Neil Diamond uit 1966. De uitvoering van Peter Tetteroo bereikt in Nederland de zesde plaats. In Vlaanderen bleef die steken op plaats 16. De versie van UB40, die in 1983 uitkwam, stond zowel in Nederland als Vlaanderen op de 1ste plaats.

1959 - 'Marina' van Rocco Granata kwam binnen in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Deze single bereikte op 21 december 1959 de 31ste plaats. De cover van de Nederlandse zanger Willy Alberti werd ook een hit in de Verenigde Staten. Die bleef daar op 28 december 1959 op de 42ste plaats steken.

1961 - Tijdens zijn lunchpauze bracht de platenverkoper Brian Epstein een bezoek aan The Cavern Club in Liverpool en ontmoette The Beatles. Deze dag kan dus beschouwd worden als hun ontdekking. 1964 - The Beach Boys’ Christmas Album werd in Amerika uitgebracht. Op deze LP staan 'Little Saint Nick', 'Merry Christmas Baby', 'Christmas Day', 'Frosty The Snowman', 'Blue Christmas', 'Santa Claus Is Comin’ To Town', 'White Christmas' en 'I’ll Be Home For Christmas'. 'The Man With All The Toys' en 'Blue Christmas' werden op 9 november 1964 op single uitgebracht. Deze single bereikte de derde plaats in de speciale Kersthitparade van de Amerikaanse Billboard.


1967 - Het eerste nummer van het Amerikaanse popblad 'Rolling Stone' verscheen. John Lennon stond op de eerste cover. Het blad afficheerde zich als 'een tijdschrift niet over louter muziek, maar over zaken en opvattingen die met muziek verband houden'.


1973 - Piano Man’ van Billy Joel lag in de platenwinkel. Na het geflopte ‘Cold Spring Harbour’ uit 1971 was ‘Piano Man’ het 2de soloalbum voor de New Yorker. Het titelnummer werd in Amerika in de lente van 1974 de eerste top 40-hit voor Billy Joel. Een succesvolle Amerikaanse tournee volgde en Billy Joel werd door het muziekvakblad Cash Box uitverkozen tot de meest belovende nieuwe artiest van 1974. 13 jaar nadat ‘Piano Man’ is uitgekomen, kreeg Billy Joel een platina plaat voor dit album. 1985 - Vlak voor sluitingstijd viel de Bende van Nijvel het warenhuis Delhaize in Aalst binnen en schoot met zware munitie op alles wat bewoog. Er stierven 8 mensen. Voor zover bekend was dit de laatste overval die de bende pleegde. Er is nog altijd niemand veroordeeld.

1989 - Val van de Berlijnse muur. 28 jaar lang was de Berlijnse Muur hét symbool van de Koude Oorlog en van een Europa dat verdeeld was in een democratisch westen en een communistisch oosten. Toen de muur op 9 november 1989 viel, betekende dat het einde van de Koude Oorlog en het begin van een nieuw tijdperk in de wereldgeschiedenis.


1991 - De Franse zanger Yves Montand overleed plotseling aan een hartaanval. Hij werd naast zijn eerste vrouw Simone Signoret begraven op Père Lachaise, het kerkhof in Parijs. In de filmwereld debuteerde hij in 'Etoile sans lumière' waar hij samenspeelde met Edith Piaf. Datzelfde jaar werd hij bij een ruimer publiek bekend dankzij onder meer het poëtisch drama 'Les portes de la nuit'. Het door Yves Montand in die film gezongen liedje 'Les feuilles mortes' werd een groot succes. Internationale roem kwam met de hoofdrol in de film 'Le salaire de la peur'. Yves Montand is 70 jaar geworden. 2017 - Overlijden zanger, gitarist, toetsenist, componist en producer Hans Vermeulen. Vanaf 1966 scoorde hij met de band Sandy Coast hits als 'True Love That’s A Wonder' en 'Summertrain'. Later in de jaren’70 ging de band uit elkaar en ging Hans Vermeulen verder met Rainbow Train. In 1976 schreef hij de nr.1-hit 'The Alternative Way' van Anita Meyer waarop hij zelf ook te horen is. In 1980 trad Sandy Coast op tijdens de Beatnach in Den Haag. Het optreden was zo’n succes dat er een comeback volgde. Dit leverde hen in 1981 nog een hit op met 'The Eyes Of Jenny'. Hans Vermeulen was in datzelfde jaar ook te horen op de zeer succesvolle eerste single van Stars On 45. Hij nam hierin de zangpartijen van George Harrison voor zijn rekening. In de jaren ’80 ontdekte hij onder meer Hans de Booij. In de jaren ’90 emigreerde hij naar Thailand. Hans Vermeulen is 70 jaar geworden.

Comments


bottom of page