top of page

5 december

2021 - Overlijden John Miles, Engelse muzikant en componist. Hij is bij het grote publiek bekend door zijn wereldhit 'Music (was my first love)'. In 1985 was John Miles bij de eerste editie van 'Night of the Proms' in Antwerpen. Sindsdien was hij als zanger en als leider van de Electric Band een vast onderdeel bij 'Night of the Proms'. Hij is 71 jaar geworden.

1791 - Overlijden Wolfgang Amadeus Mozart, de dan al beroemde Oostenrijkse componist, pianist, en dirigent. Hij heeft meer dan 600 composities gemaakt, waaronder opera, concert en symfonieën. Tot zijn meest bekende muziekstukken behoren 'Ein kleine Nachtmusik', 'Piano Sonato 8', 'Requiem' en 'Symfonie 40'.


1938 - Geboorte Chris Lomme. Vlaamse actrice die doorbrak in 1959 met haar rol als Marieke in 'Schipper naast Mathilde', waar ze haar latere echtgenoot Nand Buyl leerde kennen. In die rol werd ze vereeuwigd in het lied van De Kreuners: 'Verliefd op Chris Lomme'. Ze heeft in heel wat series en films gespeeld, waaronder de fantastische rol als Emma in de film 'Achter de wolken'. Ze wordt vandaag 85 jaar.


1974 - Sjoukje van 't Spijker werd gebeld door de manager van Mouth & MacNeal. Zij kreeg te horen dat zij was ontslagen. Later bleek dat Willem Duyn al andere zangeressen had gepolst als haar opvolgster. Dit werd Ingrid Kupp die als Little Eve aan zijn zijde zou optreden. Sjoukje van 't Spijker ging solo verder met nummers als 'Nothing Else To Do' en 'When You’re Gone'. De eerste single van Big Mouth & Little Eve was 'Uncle'. Die haalde in de zomer van 1975 de derde plaats.


1987 - 'My Baby Just Cares For Me' van Nina Simone kwam binnen in de hitparade. Vier weken later bereikte ze als hoogste positie de 2e plaats. Dit was de tweede top 10-notering voor Nina Simone in Vlaanderen. 'Ain’t Got No – I Got Life' bereikte in januari 1969 de 10e plaats. Nina Simone heeft 'My Baby Just Cares For Me' in 1957 opgenomen voor haar debuutalbum 'Little Girl Blue'. In het voorjaar van 1987 werd dit liedje gebruikt in een reclamespot van Chanel. Charly Records, die de rechten van het nummer bezat, liet er een animatiefilmpje bij maken. De combinatie van de parfumreclame en deze videoclip droeg bij aan het succes van 'My Baby Just Cares For Me'. Nina Simone was niet gelukkig met de heruitgave van deze opname, omdat zij niet één cent aan royalties kreeg. Dit geld ging naar de nabestaanden van de componisten Gus Kahn en Walter Donaldson. 2012 - Overlijden van de Amerikaanse jazzpianist en -componist Dave Brubeck. Met zijn Dave Brubeck Quartet experimenteerde hij met ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Het nummer 'Take Five' uit 1959 is daarvan het bekendste voorbeeld. Dit nummer, geschreven door Paul Desmond, is een stuk in 5/4 maat. Het album 'Time Out', dat ook in 1959 verscheen, was het eerste jazzalbum waarvan meer dan één miljoen exemplaren werden verkocht. In 2009 ontving Dave Brubeck de Kennedy Center Honor vanwege zijn bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. Dave Brubeck overleed een dag voor zijn 92ste verjaardag.


2013 - Overlijden van de Zuid-Afrikaanse staatsman Nelson Mandela. Hij was het boegbeeld van de strijd tegen de 'apartheid'. Hij zat van 1964-1990 gevangen wegens zijn activiteiten voor het African National Congress (ANC). Na zijn vrijlating in 1990 vocht hij verder voor de afschaffing van de apartheid. In 1994 werd hij verkozen tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij is 94 jaar geworden.


2014 - Overlijden koningin Fabiola. Ze trouwde in 1960 met koning Boudewijn, die vanaf 1951 op de Belgische troon zat. Door haar huwelijk met hem werd ze de vijfde Koningin der Belgen. Ze was opgeleid als verpleegster en stond bekend om haar sociale betrokkenheid. Ze schreef ook kinderverhalen. Ze is 85 jaar geworden.


2017 - Overlijden Jean-Philippe Smet, beter bekend als Johnny Hallyday. Frans zanger en acteur van Belgische afkomst. Hij werd gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Vlaanderen bereikte Johnny Hallyday zes keer de hitlijst. 'Tes tendres années' was in 1963 zijn grootste hit bij ons, met als hoogste positie de 9e plaats.

bottom of page