5 december

2012 - Overlijden van de Amerikaanse jazzpianist en -componist Dave Brubeck. Met zijn Dave Brubeck Quartet experimenteerde hij met ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Het nummer 'Take Five' uit 1959 is daarvan het bekendste voorbeeld. Dit nummer, geschreven door Paul Desmond, is een stuk in 5/4 maat. Het album 'Time Out', dat ook in 1959 verscheen, was het eerste jazzalbum waarvan meer dan één miljoen exemplaren werden verkocht. In 2009 ontving Dave Brubeck de Kennedy Center Honor vanwege zijn bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. Dave Brubeck overleed een dag voor zijn 92ste verjaardag.

1791 - Overlijden Wolfgang Amadeus Mozart, de dan al beroemde Oostenrijkse componist, pianist, en dirigent. Hij heeft meer dan 600 composities gemaakt, waaronder opera, concert en symfonieën. Tot zijn meest bekende muziekstukken behoren 'Ein kleine Nachtmusik', 'Piano Sonato 8', 'Requiem' en 'Symfonie 40'.


1938 - Geboorte Chris Lomme. Vlaamse actrice die doorbrak in 1959 met haar rol als Marieke in 'Schipper naast Mathilde', waar ze haar latere echtgenoot Nand Buyl leerde kennen. In die rol werd ze vereeuwigd in het lied van De Kreuners: 'Verliefd op Chris Lomme'. Ze heeft in heel wat series en films gespeeld, waaronder de fantastische rol als Emma in de film 'Achter de wolken'. Ze wordt vandaag 83 jaar.


1974 - Sjoukje van 't Spijker werd gebeld door de manager van Mouth & MacNeal. Zij kreeg te horen dat zij was ontslagen. Later bleek dat Willem Duyn al andere zangeressen had gepolst als haar opvolgster. Dit werd Ingrid Kupp die als Little Eve aan zijn zijde zou optreden. Sjoukje van 't Spijker ging solo verder met nummers als 'Nothing Else To Do' en 'When You’re Gone'. De eerste single van Big Mouth & Little Eve was 'Uncle'. Die haalde in de zomer van 1975 de derde plaats.


1987 - 'My Baby Just Cares For Me' van Nina Simone kwam binnen in de hitparade. Vier weken later bereikte ze als hoogste positie de 2e plaats. Dit was de tweede top 10-notering voor Nina Simone in Vlaanderen. 'Ain’t Got No – I Got Life' bereikte in januari 1969 de 10e plaats. Nina Simone heeft 'My Baby Just Cares For Me' in 1957 opgenomen voor haar debuutalbum 'Little Girl Blue'. In het voorjaar van 1987 werd dit liedje gebruikt in een reclamespot van Chanel. Charly Records, die de rechten van het nummer bezat, liet er een animatiefilmpje bij maken. De combinatie van de parfumreclame en deze videoclip droeg bij aan het succes van 'My Baby Just Cares For Me'. Nina Simone was niet gelukkig met de heruitgave van deze opname, omdat zij niet één cent aan royalties kreeg. Dit geld ging naar de nabestaanden van de componisten Gus Kahn en Walter Donaldson.