29 december

1951 - Geboorte Yvonne Elliman, Amerikaanse singer-songwriter en actrice.

Haar zangcarrière begon in de vroege jaren 70 in Londen, waar ze optrad in diverse clubs. Dit leidde tot een platencontract en een rol als achtergrondzangeres van Eric Clapton. Ze zong mee op verschillende van zijn hits, onder andere 'I shot the Sheriff'. Ze zong ook de rol van Maria Magdalena op het originele album 'Jesus Christ Superstar' en de Broadway- en filmversies. In 1973 had ze haar eerste hit met 'I don't know how to love him'. Haar zangcarrière nam daarna een hoge vlucht met een aantal hitsingles, onder andere 'Hello stranger' en de Bee Gees song 'Love me'. Haar grootste hit kwam in 1977 met de nummer 1-hit uit de soundtrack van 'Saturday Night Fever', 'If I can't have you', ook geschreven door de Bee Gees. Yvonne Elliman wordt 70 jaar.

1940 - Geboorte Peter Koelewijn, Nederlandse zanger, producent en dj. Hij is ondertussen de pensioensgerechtigde leeftijd ruimschoots gepasseerd maar wordt nog altijd de 'Godfather van de Nederlandse Rock & Roll' genoemd. Naast zijn eigen succesvolle carrière stond hij ook aan de basis van veel andere Nederlandse artiesten. Peter Koelewijn wordt vandaag 81 jaar.


1957 - Chuck Berry was voor opnames in de Chess-studio’s in Chicago. Op de eerste dag nam hij 'Reelin’ And Rockin’' en 'Sweet Little Sixteen' op. Op 30 december 1957 werd 'Johnny B. Goode' op de band gezet. Sweet Little Sixteen bereikte als single in 1958 de tweede plaats in de Billboard Top 100. Johnny B. Good bleef op acht steken.


1965 - 'Thunderball' draaide vanaf deze dag ook in de Europese bioscopen. Deze vierde James Bond-film was op 9 december in de Japanse hoofdstad Tokio in wereldpremière gegaan. Op 21 december was de Amerikaanse première in New York. Sean Connery vertolkte wederom de rol van geheimagent 007. Thunderball werd geregisseerd door Terence Young. Het scenario is van Kevin McClory en Jack Whittingham naar het boek Thunderball van Ian Fleming. De titelsong werd gezongen door Tom Jones.


2011 - Robert Lee Dickey, die optrad als Bobby Purify in het soulduo James And Bobby Purify uit de jaren 60, stierf op 72-jarige leeftijd. Het paar wordt het vaakst herinnerd voor hun Billboard Top 10-hit uit 1966, 'I'm Your Puppet' .