24 januari

Vandaag wordt Neil Diamond 80 jaar!Neil Leslie Diamond werd op 24 januari 1941 in New York geboren als zoon van Joodse ouders. Tijdens zijn middelbare schoolperiode zong Neil in het schoolkoor samen met een piepjonge Barbra Streisand. Tijdens zijn studies speelde hij piano en gitaar en schreef hij liedjes. Samen met z’n studievriend Jack Packer trad hij op als het zangduo Neil And Jack. in 1963 krijgt Neil Diamond een baan als liedjesschrijver aangeboden in de Brill Building, een gebouw in New York waar het bruist van de muzikale creativiteit, met als collega's o.a. Neil Sedaka, Carole King en Paul Simon. In 1965 werd één van zijn liedjes, 'Sunday And Me', een hit voor Jay & The Americans. Het zette voor Neil de deur open naar meer succes. Zo schreef hij voor The Monkees hits als 'I’m A Believer' en 'A Little Bit Me A Little Bit You'. Ook Elvis Presley, Cliff Richard, Lulu en zelfs de Britse hardrockband Deep Purple namen liedjes van hem op.

In 1966 tekende hij een platencontract en bracht z’n eerste solosingle 'Solitary Man' uit. Met z’n tweede single 'Cherry Cherry' stond hij eind 1966 zelfs in de Amerikaanse Top 10 genoteerd. Beide liedjes waren de eerste twee uit een serie van grote en kleine hits, waaronder 'Girl You’ll Be A Woman Soon', 'Red Red Wine', 'Do It' en Neils eigen versie van 'I’m A Believer'. Ondertussen had Neil een contract afgesloten met een grotere platenmaatschappij. Dat resulteerde in nòg grotere hits zoals 'Sweet Caroline', 'Holly Holy' en 'Cracklin’ Rosie', waarmee Neil in 1970 zijn eerste Amerikaanse nummer 1-hit wist te scoren.


Twee jaar later trad Neil tien avonden achter elkaar op in het Greek Theatre, het beroemde amfitheater in Los Angeles. Hij liet één van de concerten vastleggen op een dubbelelpee: 'Hot August Night'. Het werd de best verkochte plaat van het jaar en luidde ook Neils definitieve doorbraak in de rest van de wereld in. Liedjes als 'Song Sung Blue', 'If You Know What I Mean', 'Beautiful Noise' en het uit de film Jonathan Livingston Seagull afkomstige 'Skybird' werden wereldhits.In 1978 leidde een ontmoeting met zijn oude schoolvriendin Barbra Streisand tot nieuw succes. Hun duet 'You Don’t Bring Me Flowers' bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten. In 1980 speelde Neil een hoofdrol in de film The Jazz Singer. De film was een doorslaand succes en bracht drie hits voort: 'Love On The Rocks', 'Hello Again' en 'America'. Daarna nam het succes geleidelijk af, mede doordat Neil bewust afstand nam van de hectische showbusiness om zo een rustiger leven te leiden.


In 2005 maakte Neil zijn comeback met het album 12 Songs. Zichzelf slechts begeleidend op akoestisch gitaar zong Neil twaalf prachtige liedjes. De plaat kreeg een passend vervolg met fraaie albums als Home Before Dark (2008) en Dreams (2010).


Op 24 januari 2011 vierde Neil zijn zeventigste verjaardag. Ter gelegenheid van zijn grote verdiensten voor de Amerikaanse popmuziek kreeg hij een plekje tussen alle grote wereldsterren in de Rock And Roll Hall Of Fame. Datzelfde jaar startte hij een nieuwe wereldtour. In augustus 2012 kreeg hij een eigen ster op de beroemde Walk Of Fame in Hollywood.


Drie jaar geleden kondigde hij aan dat hij per direct stopt met optreden omdat hij de ziekte van Parkinson heeft. Hij is echter niet van plan helemaal te stoppen met zijn muziek. Hij wil nog heel lang actief blijven met schrijven, opnemen en andere projecten.


Met zijn recentelijk verschenen album ‘Classic Diamonds’ heeft de Amerikaanse singer-songwriter Neil Diamond een greep uit zijn werk genomen en samen met het London Symphony Orchestra opnieuw opgenomen.