top of page

18 november

1939 - Geboorte Amanda Lear. Ze werd geboren in Hongkong maar groeide op in Frankrijk en Zwitserland. In de zomer van 1978 scoorde ze een grote hit met 'Follow Me'. Daarna volgde nog 'Enigma (Give A Bit Of Mmmh To Me)'. Ze wordt vandaag 84 jaar.

1928 - De film 'Steamboat Willie' van Walt Disney ging in première. Het was één van de eerste tekenfilms met geluid. Vaak wordt beweerd dat Mickey Mouse in 'Steamboat Willie' zijn debuut maakte. Dat is echter niet waar. Het muisje was eerder in 1928, samen met zijn vriendinnetje Minnie, al te zien in de korte films 'Plane Crazy' en 'The Gallopin’ Gaucho'. Dit waren echter stille films, waardoor de bijna acht minuten durende tekenfilm 'Steamboat Willie' wel de eerste film is waarin Mickey Mouse te horen was.


1949 - Geboorte Bonnie St Clair. In 1966 werd ze ontdekt tijdens een concert van Peter Koelewijn toen ze als 17-jarig meisje op het podium een lied mee mocht zingen. In 1967 kreeg ze via Peter Koelewijn een platencontract en maakte ze onder de artiestennaam Bonnie St. Claire haar eerste single. Bekende hits van haar zijn 'Dokter Bernard' in duet met Ron Bransteder en 'Pierrot'. Ze wordt vandaag 74 jaar.


1959 - Première van de film Ben-Hur van William Wyler. Amerikaans historische dramafilm uit 1959. De film speelde zich af in het Romeinse Rijk. De film werd een groot succes en won een recordaantal van 11 Academy Awards.


1960 - Geboorte Kim Wilde, Britse zangeres en tuinierster. Ze debuteerde in 1981 met 'Kids in America'. Daarna volgden o.a. Cambodia, Love blonde en haar versie van The Supremes-hit 'You Keep Me Hangin' On'. Ze wordt 63 jaar.


1967 - Het orkest van Hugo Montenegro nam 'The Good The Bad And The Ugly' op. Dit thema van de gelijknamige bioscoopfilm is geschreven door Ennio Morricone. In deze spaghetti-western spelen Clint Eastwood en Lee van Cleef de hoofdrollen. De regie is in handen van Sergio Leone. De single van Hugo Montenegro kwam op 1 juni 1968 binnen in de Nederlandse Top 40 en bereikte de negentiende plaats. In Groot-Brittannië was de single goed voor een nummer 1-notering.


1973 - Autoloze zondag in ons land omwille van de oliecrisis. Dat was het opzettelijk dichtdraaien van de oliekraan in het Oosten als boycot om de olieprijs te doen stijgen in de Westerse landen.

In die wintermaanden van eind 1973 en begin 1974 waren er zes autoloze zondagen. Eerder waren er in ons land al eens autoloze zondagen geweest naar aanleiding van de Suezcrisis in 1956.


1983 - Acht jaar nadat zijn collega Pete Ham zich in zijn garage heeft verhangen, pleegde ook Tom Evans, de bassist van Badfinger, zelfmoord. Samen zijn zij de schrijvers van 'Without You'. De originele versie staat op 'No Dice', het debuutalbum van Badfinger uit 1970. Harry Nilsson heeft dit liedje in 1971 de hitparade ingezongen. Tom Evans is 36 jaar geworden. 2020 - Overlijden Dominic Grant. Zijn carrière in de muziek begon in 1974 als hij deel uitmaakte van de groep Guys 'n Dolls. In 1975 scoorde de groep de eerste hit met 'There's A Whole Lot Of Loving'. In 1977 volgde een nr.1-hit met hun cover van het nummer 'You´re My World'. Ze scoorden tussen 1975 en 1982 negen hits in Vlaanderen. De groep viel in 1985 uit elkaar waarna Dominic Grant met Julie Forsyth verder ging als het duo Grant & Forsyth. Dominic Grant is 71 jaar geworden.

Comments


bottom of page