top of page

18 juni

2020 - Overlijden Vera Lynn op 103-jarige leeftijd. Ze was bekend in de Tweede Wereldoorlog. Via een radioprogramma gaf ze boodschappen van familieleden van Britse militairen aan het front door en zong verzoeknummers. Het bekendste liedje van Vera Lynn was 'We'll meet again'. Ze had de bijnaam 'The Forces' Sweetheart'.


1815 - Vandaag is een mooie aanleiding om 'Waterloo' van ABBA (1974), 'Waterloo' van Shocking Blue (1971) of 'Welcome Back To Waterloo' van The Bee Gees (1971) weer eens op de radio te laten horen. Op 18 juni 1815 werd Napoleon Bonaparte bij Waterloo, na een strijd van drie dagen, verslagen door een leger van Pruisen, Engelsen en Nederlanders. Napoleon Bonaparte werd verbannen naar het “onbewoonde” eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan. Hier overleed hij op 5 mei 1821 op 51-jarige leeftijd.


1930 - Oprichting van het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (NIR), de Belgische officiële radio.


1942 - Geboorte Paul McCartney, vooral bekend van The Beatles waarin hij (co-)leadzanger, bassist en songwriter was. Paul McCartney begon samen met John Lennon wat nummers te schrijven, scoorde een duizelingwekkende lijst van nummer 1-hits, zette meer dan de halve wereld op zijn kop en maakte een einde aan The Beatles in 1970. Hij wou in eerste instantie solo gaan, maar formeerde in 1971 de groep Wings. Later kwam die solo-periode er toch, waarmee Sir Paul tot op de dag van vandaag veel successen mee boekte. Niet alleen solo, maar ook onvergetelijke duetten met Stevie Wonder en Michael Jackson. Hij wordt 81 jaar vandaag.


1948 - Edward Wallerstein, de directeur van Columbia Records, gaf een demonstratie van de langspeelplaat. Hij was werkzaam in het laboratorium van Columbia. Binnen één jaar werden er zo’n drieëneenhalf miljoen LP’s verkocht. Concurrenten als Decca en Capitol konden niet achterblijven. Ook zij brachten vanaf 1949 LP’s uit.


1951 - Geboorte Hennie Huisman, Nederlandse televisiepresentator, drummer en zanger. Hij richtte samen met twee anderen de Zaanse band Lucifer op, waarin hij zelf de drums speelde. Tevens werd hij actief als diskjockey in discotheken, waarvoor hij een onderscheiding kreeg als beste diskjockey. Tijdens zijn werk in discotheken kreeg Hennie Huisman een gouden ingeving. In verschillende clubs liet hij bezoekers bekende artiesten imiteren. Dit sloeg zo aan, dat hij het idee uitwerkte tot een televisieprogramma, Enkele van zijn programma's waren de Soundmixshow, de Mini-Playbackshow en de Sterren PLaybackshow. Hij wordt 72 jaar.


1976 - Aan de vooravond van het huwelijk van de jonge Zweedse koning Carl Gustav en het 32-jarige Duitse burgermeisje Silvia Renate Sömmerlath werd in Stockholm een groot feest gegeven. Gehuld in middeleeuwse kostuums zong ABBA voor het bruidspaar het speciaal voor deze gelegenheid geschreven 'Dancing Queen'. De single kwam op 21 augustus 1976 de hitparade in Vlaanderen binnen en stond maar liefst 7 weken op de eerste plaats.


1992 - Peter Allen overleed aan een geheimzinnige ziekte die de symptomen van aids had. Op 20-jarige leeftijd werd de Australische entertainer in 1964 tijdens een optreden in Hong Kong ontdekt door Judy Garland. Peter Allen trouwde op 3 maart 1967 met haar dochter Liza Minnelli. Zij gingen in 1974 uit elkaar. Peter Allen had in 1978 een grote hit in Europa met 'I Go To Rio'. Behalve zingen, schreef hij ook liedjes voor andere artiesten. Zo zijn de nummer 1-hits 'I Honestly Love You' van Olivia Newton-John en 'Arthur’s Theme' van Christopher Cross van zijn hand. Peter Allen is 48 jaar geworden.


Ook jarig vandaag: Laura Lynn (47), Christoff (47), Cath Luyten (46) en Kathleen Aerts (45).Comments


bottom of page