top of page

16 juni

1956 - Gene Vincent en The Blue Caps brachten het nummer "Be-Bop-A-Lula" uit. Gene Vincent was het antwoord van platenmaatschappij Capitol op de razend populaire Elvis Presley. Echt veel succes had hij niet. Hij scoorde maar drie hits.

1903 - Henry Ford richtte in Detroit de Ford Motor Company op. Hij wou door massaproductie de auto betaalbaar maken voor de gewone burger. Het begin van werken aan de lopende-band.


1960 - Alfred Hitchcock bracht de horrorfilm 'Psycho' uit. De film zou een klassieker worden, o.a. door een griezelige douchescene. In de Verenigde Staten deed men moeilijk over de film. Vooral het feit dat erin het doorspoelen van een toilet te zien en te horen was, vonden ze te ver gaan. 1962 - Al Nevis en Don Kirshner begonnen hun eigen platenmaatschappij, Dimension Records. De eerste single was 'The Loco-Motion' van Little Eva. Zij was de kinderoppas van het componisten-echtpaar Carole King en Gerry Goffin. Deze single stond vanaf 25 augustus 1962 één week bovenaan in de Billboard Hot 100. In Vlaanderen bleef die op de 5e plaats steken.

1967 - In Monterey, in het noorden van Californië begon een drie dagen durend popfestival waar sterren als Jimi Hendrix, Janis Joplin, Eric Burdon & The Animals, Otis Redding, Buffalo Springfield, The Mamas & The Papas, The Byrds, The Who en Simon & Garfunkel optraden. Er werden filmopnamen gemaakt. De film 'Monterey Pop' ging in het voorjaar van 1969 in de bioscoop draaien. Van Eric Burdon & The Animals verscheen eind 1967 de single 'Monterey', een ode aan het eerste grote popfestival in openlucht. 1970 - Mungo Jerry stond op nummer 1 in de UK Singles Chart met 'In The Summertime'. Het werd de bestverkochte single van 1970 in het Verenigd Koninkrijk en stond zeven weken op nummer 1. Ook in Vlaanderen prijkte de single 6 weken op de eerste plaats.


1980 - In Chicago ging de film 'The Blues Brothers' in première. In deze komedie sloegen John Belushi en Dan Aykroyd op de vlucht voor de politie. Op deze doldwaze vlucht kwamen zij hun muzikale vrienden Ray Charles, Aretha Franklin, John Lee Hooker en James Brown tegen.


1991 - De Engelse zangeres Vicki Brown stierf op 50-jarige leeftijd aan borstkanker. Ze is vooral bekend vanwege haar lidmaatschap van zowel The Vernons Girls als The Breakaways. Ze was ook een veel gevraagde achtergrondvocaliste: The Jimi Hendrix Experience-versie van 'Hey Joe', Petula Clark's hit, 'Downtown', The Who's Tommy - film soundtrack en George Harrison's 'Cloud Nine'. Ze was de eerste vrouw van zanger en muzikant Joe Brown en moeder van Sam Brown. 2009 - Overlijden Jan Matterne, Vlaams acteur, scenarioschrijver, dramaturg en regisseur. Hij heeft met het schrijven van de scenario's voor onder andere 'De Collega's' en 'Het Pleintje' populair-cultureel erfgoed in Vlaanderen gecreëerd. Hij is 86 jaar geworden.


bottom of page