top of page

14 maart

2000 - Overlijden C. Jerome. Hij begon zijn muzikale loopbaan in de jaren zestig in de rock’n’roll-groep Les Storms. In 1967 veranderde hij zijn naam in C. Jerome en begon hij aan een solocarrière. In de jaren zeventig had C. Jerome hits met onder meer 'Himalaya', 'C’est Moi' en 'Kiss me'. Hij is 53 jaar geworden.

1945 - Geboorte Herman Van Veen, een enorm veelzijdige Nederlandse artiest: schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur, presentator en zanger. Bij ons bekend van de hits 'Opzij, opzij, opzij', 'Suzanne' en 'Hilversum III'. Hij wordt 79 vandaag.


1956 - 'Rock Around The Clock' ging in de Amerikaanse hoofdstad Washington in première. Deze muziekfilm werd geregisseerd door Fred S. Sears. Naast Bill Haley & His Comets waren Freddie Bell & The Bell Boys, Ernie Maresca, The Platters en de bekende diskjockey Alan Freed in deze bioscoopfilm te zien. Vanaf 21 maart 1956 draaide Rock Around The Clock in heel Amerika. Op 10 juli 1956 was de Europese première in Londen. In december 1956 draaide Rock Around The Clock ook in de Vlaamse bioscopen. 1961 - The Blue Diamonds kregen een platina plaat afgezet met diamanten voor hun nummer 1-hit 'Ramona'.


1963 - In de EMI-studio aan de Abbey Road in Londen namen Billy J. Kramer & The Dakotas 'Do You Want To Know A Secret' op. Deze compositie van de beide Beatles John Lennon en Paul McCartney verscheen als single, kwam op 2 mei 1963 binnen in de Britse hitparade en bereikte er de tweede plaats.


1973 - ABBA bracht 'Ring Ring' uit, hun eerste Zweedse nummer 1-hit. Het nummer werd oorspronkelijk toegeschreven aan Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid en werd geselecteerd als de Zweedse inzending voor het Eurovisie Songfestival van 1973 en eindigde als derde. Een jaar later won de groep onder de naam ABBA dezelfde wedstrijd met hun internationale doorbraaknummer “Waterloo”.


1991 - Overlijden van de componist Doc Pomus. Samen met Mort Shuman is hij de auteur van o.a. Save The Last Dance For Me, Surrender, Sweets For My Sweet en Can’t Get Used To Losing You. Doc Pomus is 65 jaar geworden.


2020 - Overlijden Amerikaanse zanger en songwriter Phil Philips. Hij is vooral bekend om zijn nummer "Sea of ​​​​Love" uit 1959, dat piekte op nummer 2 in de Amerikaanse Billboard-hitlijst en waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. Het nummer was prominent aanwezig in de film Sea of ​​​​Love uit 1989 met Al Pacino in de hoofdrol. Hij is 94 jaar geworden.


Jarige BV: Kurt Rogiers (53)


Internationale Pi dag Pi: een concept dat moeilijk te begrijpen kan zijn, maar dat centraal staat in zoveel aspecten van ons leven. Het gaat door voor eeuwig en altijd en altijd en altijd en altijd…. Het is werkelijk het getal dat doorloopt tot in het oneindige. Elk jaar brengt een bepaalde dag met zich mee die numerieke waarden deelt met Pi, en op die dag wordt Pi gevierd. Nationale Pi-dag (of deze nu op 3.14 of 14 maart wordt geschreven) viert de lange geschiedenis van dit fantastische getal, en de lange reis die de wetenschap heeft afgelegd (en nog steeds voortzet) om het einde te zoeken van een getal waarvan bekend is dat het oneindig lang is.


Wereld nierendag World Kidney Day (Wereld Nieren Dag) wordt jaarlijks op de tweede donderdag in maart georganiseerd en heeft als doel bewustwording te creëren over het belang van gezonde nieren en de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terug te dringen.

Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, is goed voor gezonde nieren. Op deze dag wordt ook het belang van orgaandonatie benadrukt. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.


Comments


bottom of page