top of page

11 september

2021 - Overlijden van Maria Mendiola. Samen met Mayte Mateos vormde zij het duo Baccara. Ze werden in 1976 ontdekt als ze als flamencodanseressen optraden voor toeristen op het Canarische eiland Fuerteventura. De Duitse platenbaas van RCA Records bood hen een platencontract aan. Hun muziek werd een mengeling van popmuziek en disco met een vleugje flamenco. De grote doorbraak volgde in 1977 met 'Yes Sir, I Can Boogie', gevolgd door 'Sorry I´m A Lady'. In 1978 kwam Baccara voor Luxemburg uit op het Eurovisie Songfestival. Met 'Parlez-Vous Français' haalden ze een zevende plaats. Maria Mendiola is 69 jaar geworden.

1937 - Geboorte Paola Margherita Giuseppina Maria Consiglia Ruffo di Calabria, kortweg koningin Paola, zesde koningin der Belgen, echtgenote van koning Albert. Zij wordt vandaag 86 jaar.


1987 - Peter Tosh werd bij een roofoverval in zijn huis in Kingston op Jamaica doodgeschoten. Peter Tosh werd op 19 oktober 1944 geboren als Winston Hubert Macintosh. Hij begon zijn muzikale loopbaan bij Bob Marley & The Wailers. In februari 1979 stond Peter Tosh, in duet met Mick Jagger, drie weken bovenaan in de hitparade met (You Gotta Walk) Don’t Look Back.


2001 - De gruwelijke aanslagen op de Twin Towers hadden ook een weerslag op de popmuziek. Enya scoorde een grote Amerikaanse hit met ‘Only Time’. Beyoncé (‘I Was Here’), The Eagles (‘Hole In The World’), Michael Jackson (‘What More Can I Give’), Paul McCartney (‘Freedom’) en Jay-Z & Alicia Keys (‘Empire State Of Mind’) schreven de tragedie van zich af. Bruce Springsteen wijdde zelfs met ‘The Rising’ een heel album aan 9/11. De grootste hit rond het thema stond enkele weken na de aanslagen op n°2 in de Ultratop. ‘Overcome’ staat op ‘V’, het 5de studioalbum van Live dat precies een week na de aanslagen werd uitgebracht. Hoewel het nummer dus al was opgenomen voor de vernietiging van de Twin Towers, werd het voorzien van een videoclip met beelden van de gebeurtenissen en andersom werd het veel gebruikt bij de nieuwsbeelden.


2013 - Overlijden van de Italiaanse zanger en liedjesschrijver Jimmy Fontana. Hij schreef onder meer 'Che Sara', dat in 1971 een hit werd in de uitvoering van José Feliciano. Jimmy Fontana maakte ook een Italiaanse versie van de hit 'Delilah' van Tom Jones. 'La Nostra Favola' haalde in Italië de tweede plaats in de hitparade. Met 'Il Mondo' scoorde hij in 1965 een nr.1-hit in zijn geboorteland. Jimmy Fontana is 78 jaar geworden. 2014 - De Amerikaanse songwriter, zanger, manager en platenproducent Bob Crewe stierf op 83-jarige leeftijd. Bob Crewe schreef een reeks Top 10-singles voor de Four Seasons, waaronder 'Big Girls Don't Cry', 'Walk Like a Man' en 'Rag Doll' '. Hij had ook hits met o.a. Lesley Gore, Michael Jackson, Bobby Darin, Roberta Flack, Peabo Bryson, Patti LaBelle en Barry Manilow.

bottom of page